lauantai 29. lokakuuta 2011

Ossobuco hirvestä ja risotto milanese

Pitkän ja vaativan työrupeaman jälkeen vapaa viikonloppu maistui henkisestikin makoisalta jo aamusta lähtien. Olin koko viikon haaveillut lauantaisesta kokkaamissessiosta ja perjantainen kauppareissu onnistui mainiosti. Jo alkuviikosta marketin tiskissä oli hirveä eri muodoissa, jopa potkaviipaleita. Silloin ei ollut aikaa isommille kokkauksille ja eilen menin käänteistoiveikkaana paikalle. Potkaa oli kuin olikin edelleen myynnissä ja ostin iloisena kuusi viipaletta. Niinpä pääruoka oli päätetty. Ossobuco neljälle:
  • 4-6 potkaviipaletta siistittynä (mahdolliset luunsirut raaputetaan pois ja reunan kalvo leikataan poikki parista kohtaa, ettei se kiristä lihapalaa turhaan)
  • 1 porkkana pikkupaloiksi leikattuna
  • 1 sipuli silputtuna
  • valkosipulin kynsiä oman maun mukaan
  • (pala selleriä, puuttui meiltä)
  • 2-3 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • suolaa
  • pippuria
  • rosmariinia
  • timjamia
  • sitruunan kuorta raastettuna
  • tölkki kokonaisia kuorettomia tomaatteja
  • lihalientä ja valkoviiniä yhteensä sen verran ainekset peittyvät
Suola ja pippuri sekoitetaan jauhoihin. Kuivatut, siistityt potkaviipaleet pyöritellään jauhoissa kauttaaltaan. Niitä paistetaan voissa molemmin puolin niin, että saavat kauniin ruskean paistopinnan. Pintapaistetut viipaleet nostellaan pataan. Lopuksi silputut vihannekset paistetaan kevyesti pannulla ja lisätään pataan. Pataan kaadetaan tomaatit, liemi, viini, yrtit ja sitruunankuori. Annetaan kypsyä kaikessa rauhassa kunnes liha irtoaa luusta. Maistellaan ja lisätään suolaa ja pippuria tarpeen mukaan.

Ossobucon kaveriksi lautaselle valmistin risotto milanesea täältä otetulla ohjeella, en ole vielä niin kokenut risoton tekijä, että se menisi ulkomuistista. Edellisellä kerralla keväällä pihistelin liemen kanssa, mutta nyt varasin kuumaa lientä riittävästi.  Jos tarvitset risoton perusohjetta suomeksi kurkkaa tänne keväiseen postaukseeni.

Luin monesta lähteestä, että ossobuco tykkää (tai syöjät siis tykkäävät) gremolatasta ja sellaistakin sommittelin lautaselle.  Risotto onnistui hyvin, ainoastaan sahramihiput eivät oikein suostuneet luovuttamaan väriään, vaikka makua kyllä riitti. Liha oli mureaa ja irtosi haarukalla, luuydin ei ollut suosikkimme, mutta ainakin yksi meistä nyt tietää, miltä se tuntuu suussa. 


Alkuruoaksi meillä oli lohimureketta. Siitä ja jälkiruoasta tuonnempana.

8 kommenttia:

  1. Itse tehty osso buco on kyllä herkkua. Me olemme tehneet sitä porosta (Mestarin Herkun pakastealtaasta). Täällä olemme ajatelleet kokeilla luomunautaa.

    VastaaPoista
  2. luimupupu: Tämä oli meille eka kokeilu ossobucoa. En ole varma, oliko hirvi paras liha tähän, mutta sitä nyt oli tarjolla. Risottoon olin erityisen tyytyväinen, oli parempaa kuin Italiassa:))

    VastaaPoista
  3. Hyvältä näyttää. Ja minun pitää kanssa kokeilla tuota gremolataa. Se vaikuttaa hyvältä idealta. Luuytimet oon potkakiekosta syönyt siten, että oon paahtanut vähän vaaleaa leipää ja levittänyt luuytimen siihen päälle voin sijasta. Minusta se on oikein hyvää sillai syötynä.

    VastaaPoista
  4. Minullakin on osso bucco suunnitelmissa, muistan Strömsön Paulin tehneen sitä joskus mielenkiintoisella tavalla. Voisi kokeilla sitä, jos vaan löydän reseptin jostain. Hyvältä näyttää risoton kanssa, pitääkin sitä tehdä joskus lisukkeeksi.

    VastaaPoista
  5. Tulipa aikamoinen himo risottoon. Monenlaisia olen tehnyt, mutta tämä klassikko on kokeilematta.

    VastaaPoista
  6. Kuulostaa niin herkulliselta, että olisi ollut ihana syödä kanssanne! Tuo gremolata on minulle uusi tuttavuus, kiitos vinkistä! Taidanpa kokeilla sitäkin.

    VastaaPoista
  7. Ankerias: Pitänee antaa ytimelle uusi mahdollisuus:)

    sauvajyvänen: Oli hassua, miten sahrami ei kertakaikkiaan antanut yhtään väriä tällä kertaa, mutta mukavasti maistui kuitenkin.

    suolaajahunajaa: Minä olen vasta muutamia kertoja tehnyt risottoa, vielä vähän hakusessa se oikea kypsyysaste, tällä kertaa se meni kohdallaan.

    Hiidenuhma: Eilisille pihveille meni lopu gremolatasta, sopi siihenkin hyvin!

    VastaaPoista
  8. Mä olen mankunut isän kautta hirvenpotkia sen metsästysporukalta, mutta ne leikkaa vaan kaikki lihat irti luista...kukaan muu ei kuulemma halua mitään potkia... ja jakoteknisarvonnallisista syistä sitä ei voi kuulemma jättää yhdelle... Noita luita sais kyllä sitten jos haluaa, mutta onko se nyt sitten ihan sama jos on liha ja luut erikseen...?
    Voihan lihanleikkaajat!

    VastaaPoista