tiistai 1. marraskuuta 2011

Alkupalana lohimureketta

En oikein tiedä sopivaa nimitystä viime lauantain alkuruoalle, terriini se ei ollut, murekekaan ei ihan ole ihan oikea sana kuvaamaan aikaansaannostani, mutta maku oli hyvä, mikä lienee tärkeintä. Olen tehnyt  tämän tapaista ruokaa joskus vuosia sitten, mutten muistanut lähdettä, joten säveltelin parhaani mukaan. Noin kuudelle riittävään annokseen käytin
  • 400 g lohta isohkoiksi suikaleiksi leikattuna ja tarkasti ruodoista puhdistettuna
  • 1 pala vaaleaa paahtoleipää
  • 1/2 dl kermaa
  • 3 kananmunaa
  • 2 rkl vehnäjauhoa
  • suolaa
  • pippuria
  • cayennepippuria
Hienonsin kalan tehosekoittimen terällä melko hienoksi. Murustelin leivän ja sekoitin siihen kerman. Lisäsin leipä-kermaseoksen, munat, jauhot ja mausteita tehosekoittimeen kalan joukkoon ja annoin koneen sekoittaa tasaisen massan. Kypsensin mikrossa lusikallisen seosta mausteet tarkistaakseni ja kaadoin sopivan makuisen taikinan voideltuun ja jauhotettuun leipävuokaan ja kypsensin mureketta 200 asteessa vesihauteessa noin tunnin verran, vielä 5-10 minuuttia lisää ei olisi tehnyt pahaa. Kumosin hieman jäähtyneen murekkeen lautaselle, avittelin hieman reunoista ohuella veitsellä. Olin hieman hätäinen ja toinen pää murekkeesta jäi irtoamatta vuokasta. Toisesta päästä sain kuitenkin tarjolle kauniita paloja ja loppupää kypsyi jälkilämmössä myöhemmin syötäväksi. Maku oli pehmeän hienostunut, mutta cayennepippuria olisi voinut laittaa aavistuksen rohkeammin. Kesän viimeiset rucolalehdet näkyvät kuvassa, joka otettiin ulkona illan viimeisessä valossa. Ruokapöytään käytäessä nuorin aterioitsija ehdotti pientä tujausta oliiviöljyä annoksen päälle ja se vielä kaunisti annosta ja antoi sille hienon makuvivahteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti