perjantai 28. joulukuuta 2012

Hävikistä herkuksi-lohitortut


Eilen alkoi jo tuntua, että jouluruokakiintiö oli ihan täynnä, kukaan ei enää haikaillut aamiaisella kinkkuviipaletta tai kysynyt, onko vielä porkkanalaatikkoa. Kerrankin mitoitimme jouluruokien määrän melkoisen oikein, mitään ei varsinaisesti mennyt pilalle, pieniä kipeniä toiseen kertaan lämmitettyjä annoksia meni kompostiin. Savustettua lohta oli vielä vähän ja pakastimessa neljä levyä torttutaikinaa.  Niistä sommittelin välipäivän kaapintyhjennysaterian. 12 pientä lohitorttua valmistui näistä:
  • 4 torttutaikinalevyä
  • noin 100 g savustettua lohta
  • 12 kirsikkatomaattia
  • 2 kananmunaa
  • 1,5 dl kermaa
  • muutama raapaisu emmentalia raasteena
  • pippuria
  • tillinoksia
Sulatin taikinalevyt ja kuumensin uunin 200 asteeseen. Kaulitsin jokaisen levyn pitemmäksi ja ohuemmaksi, niin että siitä sai leikattua kolme kutakuinkin neliön muotoista palaa. Asetin palan kuhunkin muffinivuoan 12 kolosta. Taikinakuoppaan leikkasin kirsikkatomaatit puolikkaiksi ja jaoin kristillisesti lohen rippeet joka koloon. Sekoitin kerman, kananmunat, tillin, juustoraasteen ja pippurin tasaiseksi massaksi ja lusikoin sen tasaisesti taikinakoloihin. Paistoin torttuja uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Olivatpa ne mukavan ilmavia ja maukkaita vähän jäähdyttyään! Söimme ne salaatin ja lohipateen lopun kanssa. Pienet piiraset sopisivat hyvin alkupaloiksi tai illanistujaisten napostelupöytään tai eväsretkikoriin.

EDIT: Lisään tämän postauksen CampaSimpukan ylälaidasta löytyvälle Tähdenlennot-välilehdelle, jonne kerään kaikki jämäruokia käsittelevät postauksemme.

Joulunpyhinä sain tietää, että 11 polkupyörää taloudessamme ei ole enää paikkaansapitävä tieto. Kammenpyörittäjä on hankkinut itselleen vanhan Peugeot-polkupyörän. Hankintaan on oikein hyvä syy. Olemme aikeissa parin lähivuoden kuluessa osallistua ranskalaiseen tapahtumaan nimeltä Anjou Vélo Vintage. Minun vanha ajokkini on myös Peugeot-merkkinen ja huomaavaisena miehenä Kammenpyörittäjä arveli, että minun "vanha tyttöni" tarvitsee tietysti poikaystävän, niinikään ranskalaisen vanhan pösön. Kammenpyörittäjä on kyllä vannonut, ettei talouteen tule enää koskaan yhtään ranskalaista kulkupeliä, mutta poikkeushan aina vahvistaa säännön!

pyöräperheemme uusin jäsen

17 kommenttia:

  1. Söpöjä torttusia... ja tuo pyöräreissu kuulostaa eksoottiselta. Mekin käymme ensi vuonna Ranskassa, mutta loma lienee huomattavasti vähemmän liikunnallinen ja keskittynee lähinnä erilaisiin herkkuihin.

    VastaaPoista
  2. Olivat tosi hyviä, viimeiset napsittiin illalla parempiin suihin:) Varmaan pitää vielä vuosi tai kaksi odottaa, että ehditään tuonne Ranskan tapahtumaan, mutta sivuja pitää käydä ihailemassa ajoittain:)

    VastaaPoista
  3. Hyvin jalostettu. Lohi taipuu vaikka mihin ihanaan. Jouluruoka on ihanaa kerran vuodessa, mutta rajansa kaikella. Meilläkään ei ole enää yhtään jämiä kaapissa - no kaksi lakkajäädykettä, mutta se ei ole onneksi ongelma :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen oikein hyvillä mielin, ettei tullut oikeaa hävikkiä, iso rasiallinen kinkkua meni pakkaseen jo joulupäivänä, odottamaan hernekeittopäivää. Sen piti olla jo eilen, mutta unohdin laittaa herneet likoamaan, enkä tohtinut alkaa kivikovista keittelemään, kai se niistäkin olisi ajan kanssa tullut? :)

      Poista
  4. Höh, kirjoitin tähän aiemmin päivällä, minne lie viesti hävinnyt. Totesin vaan siinä, että onpa ihanan näköinen torttu. Ja harmittelin kun meiltä ei kalaa jäänyt että olisi saanut näitä tehtyä. Pitää varmaan ostaa ihan näitä varten kalaa uudestaan...

    VastaaPoista
  5. Onnea uudelle perheenjäsenelle! Vaikuttaa mukavalta pyörätapahtumalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siellä tapahtumassa ilmeisesti kostyymit ovat hyvinkin tärkeässä roolissa :D Pitänee alkaa katsella sopivaa pyöräilytanttua :D

      Poista
  6. Kiitos hyvästä vinkistä! Meiltä löytyy juurikin samanlainen jämäerä jääkaapista ja pakastimesta ja meinaan kokeilla tätä viikonloppuna. Onnea myös tyttö-Pösön boyfriendille :) ja kiitos viestistä, kiva että sait jo paketin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, toivottavasti pidät näistä pikkutortusista. Joo, olin aivan ihastunut kuppeihin, niistä tulee meille uudet maitokahvimaljat!

      Poista
  7. Näistä tortuista minäkin tykkäisin tavanomaisia enemmän. Luumutorttuja söin tänä vuonna ehkä kolme, nekin ennen joulua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin jäi luumutortut yhteen, mutta omenakanelitorttuja olisin syönyt enemmänkin, jos niitä olisi ollut, kehvelit perilliset olivat syöneet marmeladin paahtiksen kanssa ja sitten näyttivät niin viatonta naamaa! :O

      Poista
  8. Onnea uudelle perheenjäsenelle. Yritän päästä Ranskan tapahtumaan jo tulevana vuotena, vähän niinkuin tiedustelureissulle.

    VastaaPoista
  9. Pakko hehkuttaa. Lennot ja majoitus varattu Saumuriin. Velo Anjou Vintage kokemus on kohta todellisuutta. Pyörän saa vuokrattua paikanpäältä.
    http://www.anjou-velo-vintage.com/?lang=en

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, nyt vähän käy kyllä kateeksi! Mutta hyvä, kun menette vähän katsastamaan ja voitte sitten kertoa kokemuksia:)

      Poista
  10. Rakastan erilaisia piirakoita ja lohta, joten tätä reseptiä täytyy kyllä ehdottomasti kokeilla.

    VastaaPoista