lauantai 8. helmikuuta 2014

Pari pikkujuttua muistiin itselleni, tortillat ja guacamole


Odotin innokkaasti postipakettia tulevaksi viikonlopuksi saarivaltiosta, mutta jouduin pettymään. On se maailma muuttunut. Nuoruudessa sitä odotti kiltisti Anttilan pakettia napapiirille 3-4 viikkoa, nyt tahtoo paketin toiselta puolelta maailmaakin kahdessa, kolmessa päivässä ja pettyy, kun lähetys vähän viipyy. Toivoin tortillaprässiä tulevaksi, sillä Grillataan ja chillataan-blogissa oli männäviikolla niin hieno prässi, että minun piti tietysti saada samanlainen tai vastaava.

Pettymystä lievittääkseni päätin matkia Kokkeillaan-blogin Kotiharmia kaulittavien vehnätortillojen tekemisessä. Hän oli ottanut vinkkejä Kokit ja potit-blogin Hannelelta

16 pientä vehnätortillaa

  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • n. 3 dl vettä
Sekoita kaikki ainekset kiinteäksi taikinaksi, älä heti lannistu vaikka jauhoja tuntuisi olevan liikaa. Minuutin parin alustamisella taikina tekeytyy kiinteäksi palloksi. Kääri taikinapallo kelmuun ja laita jääkaappiin asettumaan noin puoleksi tunniksi. Kun alkaa olla ruoan valmistelun aika, ota esille leivinlauta ja sirottele sille jauhoja reilulla kädellä. Kumoa taikina kelmusta leivinlaudalle ja työstä taikinaa hieman ja muodosta siitä pitkulainen pötkö. Leikkaa pötkö ensin kahteen palaan, jotka pyörität pidemmiksi, ohuemmiksi pötkylöiksi. Leikkaa ne kahdeksaan osaan, jotka ovat noin kananmunan kokoisia. Painele pala kerrallaan ensin vähän litteämmäksi ja kauli sitten jauhoisella alustalla noin 10-12 senttisiksi lätyksi. 

Levittele kaulitut tortillat pyyhkeen päälle, ne voivat hieman mennä limittäin, mutteivat aivan pinoon. Kun kaikki on kaulittu, ota paistinpannu ja kuumenna se kohtuullisella lämmöllä ilman mitään rasvaa. Kun pannu on kuuma, ota yksi tortilla kerrallaan ja venytä sitä vielä hieman noin 15-17 senttiseksi letuksi, taikina venyy hyvin ja siitä tulee melkein läpinäkyvä. Nakkaa tortilla kuumalle pannulle ja paista sitä molemmin puolin hetkinen, noin minuutin verran. Kun tortillassa on ruskeita pilkkuja ja se pullistuu paikoin, se on valmis. Kääri valmiin tortillat kelmun sisälle ja pyyhkeeseen tai kuten minä, laita ne lämpövuokaan kannen alle. Aluksi tortillat tuntuvat hieman koppuraisilta, mutta suojattuna ne lämmössä pehmenevät mukavasti. 


Guacamolea tekee jokainen, joka on kerran viitsinyt tehdä sen alusta asti. Sen jälkeen ei ole paluuta teolliseen alkulimaan muuten kuin äärimmäisessä hädässä. Olen muistaakseni saanut neuvot kotitekoiseen viherherkkuun sauvajyväseltä, vaikken nyt äkkiä löytänytkään ohjetta hänen blogistaan. (edit: löytyihän se sieltä, kun otti silmän käteen ja katsoi!) Nykyään teen guacamolen suunnilleen näin:

Kotitekoinen guacamole neljälle

  • 2 kypsää avokadoa
  • 1 pieni punasipuli
  • puolikas mieto punainen chili ilman siemeniä
  • 1 tomaatti 
  • 1,5 limen mehu
  • kunnon nippu tuoretta korianteria
  • liraus oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria
Silppua punasipuli, tomaatti ja chili pieniksi kuutioiksi. Puolita avokadot ja poista kivi. Kaavi avokado kuorestaan ja muusaa kulhossa. Sekoita mukaan sipuli, chili ja tomaatti. Ala maustaa limen mehulla, suolalla ja pippurilla. Lisää hieman oliiviöljyä ja maistele. Silppua korianteri ja sekoita mukaan, maistele lisää. Kun maku alkaa olla kohdillaan, lisää vielä hieman mehua ja suolaa. Laita guacamole nättiin astiaan jääkaappiin maustumaan ja jäähtymään. 



Meillä oli aterialla lisäksi naudan sisäfileen pulleampi pää ohuiksi viipaleiksi leikattuna (edelleen pakastimen aarteita), grillattuna ja suikaleiksi viipaloituna. Tavanomaiset vihannekset, kurkku, tomaatti, salaatti ja kevätsipuli olivat myös edustettuina. Tomaattisalsan unohdimme, muttei se haitannut menoa. Papuja hieman kaipasimme, mutta niitä ei pantrysta löytynyt. Omatekoiset tortillat olivat mukavan sitkaita ja pienen kokonsa vuoksi taitoimme ne chalupan tapaan, samalla kun muistelimme USA:n matkojen pikaruokapaikka Taco Bellin appeita. Pidimme kovasti näistä tortilloista ja aion toistekin tehdä niitä, etenkin jos joku tulee kaveriksi kaulimaan. Oli mukava huomata, että taikina kesti kaulimisen jälkeen reipasta venyttämistä repeämättä. Guacamolea nyt ei voi liiaksi kehua. Olen iloinen, että kerrankin kaikki ostamani avokadot olivat juuri sopivan kypsiä, kuten kaupan myyntikyltissä luvattiinkin. Alan pikkuhiljaa rohkaistua myös chilin käytöstä, vaikken yllä lähellekään oululaisia blogaaneja tässä raaka-aineessa. 


12 kommenttia:

  1. Minulla on ollut just sellainen kuvassa oleva meksikolainen prässi mutta jossain muutosssa se vaan hävisi jonnekin,nyyh!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti saan pian omani, sillä masa harinat jo odottavat :D Olivat nuo vehnäisetkin oikein hyviä ja parempia kuin teolliset.

      Poista
  2. Maailman pienuus on todistettu näiden tortillojen kautta. Tajusimme nimittäin viimeistään silloin Hannelen kanssa, että meillä on pakko olla jotain linkkejä vanhassa kotikaupungissamme. Tämä ohje on aikojen alusta vanhan kotitalousopettajani tekemä/löytämä/antama ja kirjoitin sen omakätisesti käsin kotitalousvihkooni. Olemme sittemmin jäljittäneet Hannelen kanssa tämän ohjeen avulla linkitkin: Hannelen sisko on saanut sen minun yläasteen luokkakaveriltani ja nyt sama ohje kiertää ympäri Suomea blogeissa. Toivottavasti silloinen kotitalousopettaja lukee blogeja.

    Meillä on tällä ohjeella tehty tortillat jo yli kaksikymmentä vuotta ja kehumatta pakko sanoa, että olen aika pro. Tehtiin nimittäin jossain vaiheessa siskoni ja kavereiden kanssa t-o-d-e-l-l-a tiuhaan tahtiin. Nostalgiaohje siis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että miten hienoa! Olivat niin hyvät tortillat, että oksat pois!

      Poista
    2. Jonna ehti ensin! Olin tulossa kertomaan samaa tarinaa :)

      Loisto-ohje!

      Poista
    3. Niin on! Ja kauliminen kävi työstä, tuli hiki :D

      Poista
  3. Slurps! Hyvä kompensaatiosetti, kyllä noilla pitäisi harmi unohtua. :)

    VastaaPoista
  4. Nami! Ylihyvän näköinen guacamole. :) Meikäläiselläkin oli tänään tortilla-, tai oikeastaan tacopäivä, kylläpä niistä tuleekin hyvälle tuulelle.

    VastaaPoista
  5. Jokos se prässi saapui? :) Guacamolellakin pärjäisi varmasti pitkälle kilpailussa, vink vink! http://grillataanjachillataan.blogspot.fi/2014/02/helmikuun-ruokahaaste-meksiko.html :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei! Mutta se on matkalla, näin minulle on luvattu:)

      Poista