lauantai 17. toukokuuta 2014

Nigellan pikamousse

valmiina lähtöön
Blogaanimiitit ovat legendaarisia tapahtumia, joiden takia valvotaan öitä ja taistellaan siitä, mitä kukin saa tuoda. Se ei ole heikkohermoisten hommaa alkuunkaan, voin sanoa muutaman miitin perusteella. Ei silläkään näytä olevan merkitystä, onko miitti pohjoisessa vai etelässä, Pohjanmaalla tai Hämeessä, aina pääsee överiähkyyn ja vatsalihakset löytyvät pitkästä aikaa kaikesta nauramisesta. 

Tällä kertaa matkamme vie Kivistöön, tuonne Strömsön etäpesäkkeeseen, jossa kaikki myös ilmeisesti onnistuu ja aina on ihanaa. Se oli ehdottomasti nähtävä, joten kutsuin itseni ja Kammenpyörittäjän mukaan kyseisiin kinkereihin. Minulle vakuutettiin, että kutsu olisi muutenkin aivan tuota pikaa tullut, mutta jäihän se nyt vähän arvailun varaan.

Tämän postauksen julkaisuhetkellä olemme jo matkalla miittiin, olemme olleet jo aamusta varhain. Lähellä varsinaista destinaatiosta sijaitsee muutamia kiinnostavia kohteita, joita haluamme poimia muistojemme aarrearkkuun, kun kerran tilaisuus on. Giro d'Italia jää tänään meiltä väliin, mutta huomenna taas pääsemme tarakalle siinä, missä mennään. 

Meidän viemisemme kulinaarisille festivaaleille ovat mennessämme vielä aivan alkutekijöissään, sillä tein mielenmuutoksia asian suhteen aivan viimeiseen asti. Olin tuuminut Italia-viikkojemme hengessä tiramisun sommittelua, mutta sain kuulla, että mascarponea oli jo ostettu jo kauppoja tyhjiksi, joten aloin etsiä jotain muuta vaihtoehtoa. Ja sehän löytyi mainiosta Italian herkkuihin keskittyvästä Nigellissima-kirjasta, jossa on muuten ärsyttävä fontti, niin ohut ja korkea, ettei siitä meinaa edes suurennuslasilla ottaa selkoa. Mutta ohjeet ovat kivoja, taattua No Fuss Nigellaa. Kokeilin jälkiruokaa keskiviikkona ja tein sitä pienen annoksen, josta riitti kuudelle. Tämä on helppo tuplata tai triplata ja säätää annosastioiden koolla annosten määrää. 

Nopea suklaamousse Nigellan tapaan kuudelle

  • 5 dl kermaa
  • 175 g kondensoitua maitoa
  • 150 g niin tummaa suklaata kuin sielu sietää
  • 30 ml appelsiinilikööriä
  • 30 ml appelsiinimehua
  • puolikkaan appelsiinin kuori raastettuna
Aseta suklaa pilkottuna vesihauteeseen sulamaan. Mittaa kondensoitu maito (175 g oli noin puolet meikäläisissä kaupoissa myytävien purkkien sisällöstä) kulhoon ja kaada päälle 2,5 dl kermasta, jätä loput kermasta odottamaan. Vatkaa kondensoitua maitoa ja kermaa muutamia minuutteja, kunnes se alkaa tanakoitua, mutta älä vatkaa liikaa. Se riittää, että vatkaimesta jää valutettaessa pintaan kiemuroita. Kun suklaa on sulanut, ota astia sivuun kattilan päältä hieman jäähtymään. Sillä välin raasta appelsiininkuori ja purista kaljusta hedelmästä mehua. 

Sekoita hieman jäähtyneeseen suklaaseen kolmasosa kermaseoksesta ja sekoita rivakasti, seos paksuuntuu nopeasti. Sitten kippaa tämä tanakka seos loppuun kerma-kondensoitumaitoseokseen ja sekoita pyöräyttävin liikkein verkkaisesti. Kun seos on tasaista moussea, lisää sinne likööri, appelsiinimehu ja kuoriraaste ja sekoita tasaiseksi. Annostele pieniin kuppeihin. Mousse on heti syötävissä, mutta sitä voi pitää jääkaapissakin, vaikka seuraavaan päivään. Ennen tarjoamista vatkaa loput kermasta ja lusikoi kermavaahtoa moussen päälle ja koristele kuoriraastehipuilla. Tosi hyvää! Eikä yhtään kananmunaa.

Huomioni: Seuraavaan päivään säilytettäessä mousse on aika tuhtia tavaraa, joten suosittelen lusikoimaan sen parempiin suihin muutaman tunnin kuluttua valmistamisesta. Jos nyt kuitenkin tulee säilyttäneeksi tätä moussea seuraavaan päivään, kannattaa pehmeää kermavaahtoa laittaa päälle ylimääräinen lusikallinen keventämään annosta, niin hullulta kuin se kuulostaakin.



ps. en yhtään tiedä käytetäänkö kondensoitua maitoa Italiassa ikinä koskaan milloinkaan mihinkään, muttei anneta sen nyt häiritä!

4 kommenttia:

  1. Nigellalla on useampi herkullinen mousseressepti :-)
    Pitäkää hauskaa blogaanimiitissä!

    VastaaPoista
  2. Herkullisen näköinen mousseresepti, lisäksi tuon kulhon alla oleva extrasuklaa on mukava lisä annokseen. ;) Innolla odottelen raporttia blogimiitistänne. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se suklaalevy edusti minun taiteellista puoltani kuvassa ;) Huomenna, kun Giron lepopäivä, on miittipostauksen vuoro. Tälle päivälle pitäisi jotain italialaista taas kehitellä.

      Poista