perjantai 17. huhtikuuta 2015

Matchaa kakussa


Tein Opiskelijan ylioppilasjuhliin muuan vuosi sitten tiikerikakkua, johon sain monia kapeita raitoja kokeillessani tekniikkaa, jolla laitettiin taikinaa vuokaan lusikallinen kerrallaan. Nyt kokeilin samaa matchalla maustetulla taikinalla. Vinkit kakkuun otin Ancoo Journal-blogista. Matcha-purkin ostin jo aikoja sitten lempparikaupastani, jossa on miljoona purkkia valittavaksi, yleensä ostan jotain väärää.

Matchalla maustettu raitakakku

  • 5 kananmunaa valkuaiset ja keltuaiset eroteltuina (yhteispaino 270-280 g ilman kuoria)
  • 120 g sokeria
  • 100 g vehnäjauhoja
  • 2 rkl hunajaa liotettuna 2 rkl kuumaa vettä
  • 0,5 rkl matchaa liotettuna 2 rkl kuumaa vettä
Kuumenna uuni 160 asteeseen. Vuoraa leipävuoka (ei lasinen, syy tulee myöhemmin) tai muu mahdollisimman pystyreunainen vuoka leivinpaperilla. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää sokeri kolmessa osassa ja jatka vatkaamista kunnes massaan jää teräviä huippuja vatkaimen kierteisiin. Lisää mukaan keltuaiset yksi kerrallaan ja vatkaa tasaiseksi. Siivilöi mukaan jauhot ja sekoita vain sen verran, että jauhot ovat tasaisesti taikinassa. Liota hunaja kuumaan veteen ja sekoita mukaan taikinaan. Vatkaa noin minuutin verran. Erota taikinasta pienempään kulhoon 120-150 g ja sekoita siihen osaan kuumaan veteen liotettu matcha. Sekoita tasaiseksi. Minä otin tuon 120 g, kuten ohjeessa, vihreää taikinaa olisi saanut olla hieman enemmän.

Lusikoi vuokaan 3 rkl valkoista taikinaa ja sen päälle lusikallinen vihreää. Jatka lisäten aina vuorotellen lusikallinen taikinaa edellisen lusikallisen päälle, jolloin eriväriset taikinat asettuvat kehiksi toistensa lomaan. Kun kaikki taikina on käytetty, tee varrastikulla tai muulla terävällä tikulla taikinaan vetoja pohjaa myöten keskeltä reunoja kohden, ikään kuin hämähäkinverkkomaisesti. Paista kakkua 55 minuuttia, tai kunnes kokeilutikku on puhdas pistoksen jälkeen. 

Nosta kakku uunipellille ja pudota se pöytätasolle tai lattialle (kestävälle alustalle siis) pelteineen päivineen. Tämän kakunsäikäytyksen tarkoitus on kuulema tiivistää kakkua ja estää sen kutistumista. Se oli pelottava vaihe, mutta uskalsin kuin uskalsinkin pudottaa kakun lattialle maton päälle, vuokani oli peltinen leipävuoka, lasista en suosita tähän. Nosta kakku leivinpaperireunoista pitäen pois vuoasta ja anna sen jäähtyä sen verran, että voit käsitellä sitä. Irrota leivinpaperi kakusta ja siirrä kakku uuden, puhtaan, pohjan kokoisen leivinpaperipalan päälle. Jätä päälipuoleksi se puoli, joka on kauniimpi, minulla pohja. (EDIT:olen näköjään sittenkin kääntänyt kakun jossain vaiheessa kerran nurin, sillä kuvissa on kyllä alkuperäinen päälipuoli ylöspäin) Kääri kakku kelmuun ja anna jäähtyä seuraavaan päivään jääkaapissa, makujen kerrottiin tasaantuvan, samoin rakenteen. Minähän en tietenkään malttanut odottaa kuin juuri sen verran, että kakku oli jäähtynyt viileäksi. 

Leikkaa kakusta kaikki sivureunat pois terävällä veitsellä ja sitten reunaton kakku viipaleiksi. Kakkua olisi varmaan ollut helpompi leikata, jos olisi malttanut odottaa sen jäähtymistä pitempään. Mutta sain leikattua melko nättejä paloja. Minun kakussani ei ollut niin montaa vihreää raitaa kuin lähdeblogin kakussa, mutta rakenne oli uskomattoman pehmeä ja joustava, kakku tasaisesti kohonnut täysin ilman keinotekoista kohotusainetta. Maku oli miellyttävän tyylikäs, matcha oli minulle ennalta tuntematon maku. 

12 kommenttia:

  1. Matcha sopii tosi hienosti leivonnaisiin ja jätskiin. Mä olen ostanut sitä Jorgosilta.
    Lähetä pala tai vaikka kaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höh, miksen muistanut hovitoimittajaamme tässä asiassa? Tuo ostamani purnukka riittää luultavasti loppuelämäkseni :D

      Poista
    2. Varastoa voi pienentää vaikka luimupupulan ensilumikakulla!

      Poista
    3. En ole ennen matchasta kuullutkaan. Miltä se maistuu?

      Poista
    4. Se maistuu teeltä :) Kakun ihanan kuohkea rakenne ja teen hienostunut maku kyllä toimi, vaikka söimmekin sitä kahvin kanssa :D Tosin ensin söimme trimminkipalat poikien kanssa ihan keskenämme :D

      Poista
  2. Onpa hienon tyylikäs kuivakakku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt harmittaa, etten malttanut odottaa huomiseen, jos leikkaaminen olisi ollut helpompaa, tosin se ei olisi enää vaikuttanut kerroksiin, niitä oli sen minkä oli :) Olen ihan ihastunut kakun joustavaan rakenteeseen!

      Poista
  3. Teillä näkyy olevan kiva aasialainen kauppa siellä Jyväskylässä:) Matchasta tulee kyllä niin kivasti väriä leivonnaisiin ja jälkkäreihin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On! Se on oikein kiva kauppa! Löytyy pakasteina vaikka mitä ja tosiaan miljoona erilaista purkkia vaikka mitä:)

      Tuo matcha on minulle uusi tuttavuus, teki hienon maun kakkuun.

      Poista
  4. Ihanan näköinen kakku, vau! Minä tykkään matchasta, minun suuhun se maistuu koivulta.

    VastaaPoista