maanantai 7. syyskuuta 2015

Baskimaan lammaspata


Tänään alkanut Hävikkiviikko ei vielä näy keittiössämme, mutta loppuviikosta varmaan jo tarvitaan tähteiden jatkojalostustakin. Vapaapäivä on sopiva pitkään haudutettavalle ruoalle. Kipaisin jo aamusta kaupassa samalla, kun heitin Opiskelijan luennolleen. Kysyin, että tulenko saattamaan sisälle asti, kuten sinä päivänä, kun hän aloitti ensimmäisen luokan. Ei kuulema tarvinut. Omituista. 

Otin vihjeitä tämän päivän ruokaan The Kitchen Alchelimist-blogista. Hieman taas soveltelin.

Baskimaan lammaspata

  • 1 kg lampaanpaisteja
  • 1 l lihalientä
  • 1 tölkki paseerattua tomaattia
  • 1 rkl pimentonia
  • 4 pientä porkkanaa
  • 2 sipulia vihreine varsineen
  • 6 pientä suippoa paprikaa, keltaisia, punaisia ja oransseja
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 sellerin vartta
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • suolaa ja pippuria
  • 1 rkl sherryviinietikkaa
  • voita ja oliiviöljyä paistamiseen
  • 5-6 perunaa
  • sokeriherneitä
  • persiljaa
Leikkasin lampaanlihan suurehkoihin kuutioihin. Minun oli tyytyminen paisteihin, muita lampaan osia ei ollut marketissa tänään myynnissä. Laitoin isoon muovipussiin noin desin verran vehnäjauhoja ja nostelin lihapalat pussiin, suljin pussin suun ja pyörittelin pussia niin, että lihat saivat tasaisen, ohuen jauhokerroksen. 

Pilkoin paprikat, sipulit, valkosipulinkynnet, sellerinvarret ja porkkanat pieniksi suikaleiksi ja kuutioiksi. Kuumensin paistinpannulla nokareen voita ja tilkan öljyä ja paistoin jauhotettuja lihapaloja joka puolelta niin, että saivat rapean pinnan. Tämä kannattaa tehdä erissä, ettei pannu kylmene liikaa, tällöin ei saa pintaa rapeaksi. 

Minä valmistin ruoan haudutuspadassa, jonne olin laittanut jo lihaliemen kuumenemaan. Lisäsin pintapaistetut lihapalat liemeen odottamaan. Kuumensin pannun uudelleen ja laitoin sille voinokareen ja öljyä. Kuullotin kaikkia vihanneksia pannulla noin 10 minuuttia, en noudattanut ihan lähdeohjeen järjestystä, vaan kippasin kaikki samaan aikaan pannulle. Lisäsin pimentonin vihanneksiin. 

Kumosin haudutuspataan purkillisen tomaattia ja tilkan sherryetikkaa, meillä ei juuri nyt ollut sopivaa viiniä laitettavaksi. Yhdistin vihannekset pannulta pataan ja sekoittelin kunnolla. Pyöräytin monta kierrosta suolaa ja pippuria myllyistä pataan ja laitoin padan high-asetukselle 6 tunniksi. 

Kun päivällisaikaan oli enää noin tunti, pilkoin pataan muutamia siikliperunoita ja leikkasin sokeriherneitä vinottain viipaleiksi ja sekoitin pataan mukaan. Maistelin samalla liemen suolaa ja kokeilin onko liha hautunut mureaksi. Juuri ennen tarjoilua silppusin pataan ison nipun persiljaa, sitä vain riittää ja riittää pihan kulatungissa. Alkaa se hieman puisevaa olla jo, täytyy koittaa valita ne pienimmät lehdet.

Pata hautui kaikkiaan 5 tuntia, liha oli siinä vaiheessa jo mureaa, muttei vielä aivan haarukalla hajoavaa. Perunat kypsyivät tunnissa ja sokeriherneisiin jäi kiva purutuntuma, vaikka väri muuttuikin jo maastonvihreäksi. Söimme pataa tuoreen leivän kanssa ja pidimme ruoasta oikein paljon. Jätin padan vielä low-asetukselle hautumaan pariksi tunniksi, jotta lammas olisi huomenna vieläkin mureampaa.

Liitän tämän postauksen CampaSimpukan ylälaidasta löytyvälle Crock Pot-välilehdelle, jonne kerään kaikki haudutuspata-aiheiset postauksemme. 



La Vueltan 16. etappi on oikea vuoristoetappien perikuva. Ennen suoraa lähetystä näimme kuinka Juan Antonio Flecha ajoi viimeisen nousun ja kyllä hänkin hengästyi. Nyt karkuporukalla on vielä vähän alle 40 km maaliin, pääjoukko on vartin perässä. Huomenna kilpailussa on toinen lepopäivä. Eilisen etapin jälkeen Aru johti kokonaiskilpailua enää sekunnilla, saapa nähdä kuinka tänään käy.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti