keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Lämmittävä thaikeitto


Minun aasialaisruoan tuntemukseni on melko vähäinen, mutta sen verran tiedän, että Thaimaan keittiöstä löytää lämmittäviä, kevyitä keittoja ja eilen olimme sellaisen tarpeessa. Flunssa meinasi tehdä pesää taloomme ja tämä keitto sopi sen karkottamiseen mita parhaiten. Ohjeen otin Madeleine Shawn blogista.

Lämmittävä thaikeitto kolmelle ja liemipitoinen työlounas yhdelle

  • 400 g raakoja pakastettuja tiikerikatkarapuja kuorineen
  • peukunpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
  • 1 limen mehu ja toisesta lohkoja viimeistelyyn
  • 1 nippu tuoretta korianteria
  • 2 rkl vihreää thaicurrytahnaa
  • 1 isohko kesäkurpitsa (ei kuitenkaan näin iso)
  • 2 porkkanaa
  • 5 dl kookosmaitoa
  • 1 rkl neutraalia öljyä (minulla ei ollut kookosöljyä)
  • 2 dl kasvislientä (tein kasvisfondiin, kokeilin eka kertaa)
  • puolikas mietoa punaista chiliä
  • (kevätsipulia jos olisin muistanut)
  • ripaus suolaa ja pippuria
Lähdeohjeessa ei puhuttu mitään limen mehusta, mutta olen ollut siinä käsityksessä, että lime kuuluu asiaan, kun thairuoasta puhutaan. Siksipä omin päin lisäsin sitä ruokaan. 

Kuorin sulatetut ravut ja jätin ne lävikköön valumaan. Raastoin inkivääriä ja sekoitin raasteen yhdestä limestä puristettuun mehuun. Kippasin ravut tähän pieneen marinadiin, sekoittelin ja jätin odottamaan. Raastoin porkkanat karkeaksi raasteeksi ja kesäkurpitsan myös. Minulla ei ole semmoista vempelettä (miten se on mahdollista?), jolla saa tuollaisia spiraaleja kuin lähdeblogissa, mutta raastoin kesäkurpitsan pitkittäin ohuiksi nauhoiksi. Silppusin korianteria ja chiliä. 

Kiehautin vettä ja lisäsin siihen kasvisfondia. Kuumensin pannulla tilkan öljyä ja lisäsin kuumaan öljyyn currytahnan. Paahdoin sitä puolisen minuuttia ja lisäsin mukaan porkkanaraasteen, sekoittelin ja kypsensin seosta toiset puoli minuuttia. Kaavin seoksen kattilaan, jossa oli kasvisliemi odottamassa. Lisäsin mukaan kookosmaidon. Keitin keittopohjaa viitisen minuuttia. Seuraavaksi lisäsin mukaan chilin, kesäkurpitsasuikaleet, ravut ja osan korianterisilpusta (säästin osan koristeluun). Annoin keiton taas kypsyä viitisen minuuttia. 

Maistelin keittoa, siinä oli jo mahtavasti makua. Ripsautin mukaan hieman suolaa ja pippuria. Keitto oli  kypsää muutaman minuutin kuluttua, kasviksissa oli vielä hieman rapsakkuutta, liemi hyvin lämmittävää, muttei liian tulista. Annoksen päälle puristin limen mehua lohkosta ja ripottelin lisää korianteria. Pidimme keitosta paljon, se sai kyllä nenät hieman vuotamaan. Laitoin loput liemivoittoisesta keitosta Kammenpyörittäjälle seuraavan päivän lounaaksi, jotta se lämmittäisi häntä vielä töissäkin.

10 kommenttia:

  1. Kiva soppa! Ison kesäkurpitsan määritelmä mielessäni muuttui kyllä viime viikonloppuna...

    VastaaPoista
  2. Totta, on isoja ja sitten on oikeasti isoja kesäkurpitsoja! :D

    VastaaPoista
  3. Hyvältä kuulostaa, teen itsekin usein tuontapaisia ihan vaan ilman reseptiä ja lime sopii aina hyvin. Sulla on ihan kuppi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt minäkin osaan, voin varioida tätä ohjetta :) Kiitos, tykkään itsekin noista kupeista, niitä on meillä neljä, kahta eri väriä. Juon niistä maitokahvia, syön keittoja ja jogurttia.

      Poista
  4. Thai-ruuat ovat kyllä niin ihania:) Itsekin olen niistä paljon postannut viime aikona ja kesänä sain kokeilla Suomessa thaimarketin ihania raaka-aineita:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on myös kätevästi saatavilla kyllä raaka-aineita aasialaisiin ruokatarvikkeisiin erikoistuneesta kaupasta, kun vaan tietäisi mitä ostaa :D

      Poista
  5. Syksyn myötä alkaa taas mausteiset sopat maistua! Mukavan pirteän väristäkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, nyt voi olla kylmä, kun tulee kotiin ja kuumottava keitto on paikallaan. Tuo väri jäi vähän vaisuksi, en ole tuttu noiden tahnojen kanssa, olisin voinut vähän enemmän laittaa. :)

      Poista