maanantai 18. tammikuuta 2016

Arki-iltanakin ehtii, jos ei ole kauhean nälissään - possua sous vide

Kasvukausi ei ala ihan vielä
Meillä syödään possunlihaa aika vähän, yli tuhannesta postauksesta possunliha on esiintynyt alle kahdessakymmenessä. Tänään halusin kuitenkin jatkaa sous vide-kokeilujani ja possu oli luonteva seuraava kokeilukohde lohen, hevosen, kanan ja porkkanoiden jälkeen. Käytin lämpötilan ja ajan määrittämiseen mainiota sivustoa. Valmistin ruokaa vahingossa vähän liikaa, oikeastaan kolmelle tai neljällekin, vaikka aterialle istuikin kanssani vain Kammenpyörittäjä. 

Possua sous vide perunapaistoksen ja peynir-juuston kanssa

Possu

  • porsaan sisäfile kalvoista ja rasvoista siivottuna
  • suolaa ja pippuria
  • muutama pieni nokare kylmää voita

Perunalisäke annosvuoassa

  • 500 g perunamuusia
  • 2 kananmunaa
  • 4 pekoniviipaletta
  • 2 pientä salottisipulia
  • pippuria
  • loraus kermaa tai maitoa
  • nokare peynir-juustoa
  • nokare voita vuokien voiteluun

Juusto- ja tomaattilisäke

  • kiekko peynir-juustoa 
  • kirsikkatomaatteja
  • liraus oliiviöljyä
  • pippuria
  1. Kuumenna tasalämpölaitteella vettä 62 asteeseen.
  2. Siivoa possunfile rasvoista ja kalvoista ja leikkaa se noin 3-4 cm paksuiksi paloiksi.
  3. Ripottele paloille suolaa ja pippuria ja aseta paloille pikkuiset kuutiot  kylmää voita.
  4. Vakumoi lihapalat, 3-4 palaa/pussi.
  5. Laita possupussit veteen kypsenemään vähintään 90 minuutiksi, mutta voit antaa niiden olla vedessä 6-8 tuntiin ennen kuin lihan rakenne alkaa muusaantua. Possunlihan kohdalla on tärkeää riittävä kypsennys turvallisuuden vuoksikin. Ohjeeni mukaan 60 astettakin riittäisi, mutta halusin ensimmäisellä kerralla olla takuuvarma.
  6. Kun possunliha on valmista tai muuten alkaa olla aika syödä, kuumenna uuni 200 asteeseen.
  7. Voitele 4 pientä annosvuokaa.
  8. Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi ja silppua sipulit.
  9. Paista pekonia ja sipulia pannulla kypsiksi.
  10. Valmista annos perunamuusia, minulla oli valmista aiemmalta päivältä. 
  11. Sekoita muusiin kananmunat, pekoni, sipuli, maito tai kerma ja mausta pippurilla. Suolaa tämä ei pekonin vuoksi tarvitse. Tuore yrttikin, vaikka suosikkini timjami sopisi tähän hyvin, mutta minä en kovalla pakkasella saanut tuotua sellaista kaupasta.
  12. Lusikoi perunaseosta annosvuokiin ja tökkää keskelle pala peyniriä tai fetaa, tai jätä kokonaan pois. Minä olisin voinut jättää, sillä hoksasin juuston lisäämisen jälkeen, että teenkin juustosta ja tomaateista erillisen kakkoslisäkkeen.
  13. Laita pieneen uunivuokaan kiekko peynir-juustoa tai fetaa ja sen kanssa kirsikkatomaatteja.
  14. Paista perunavuokia ja juustovuokaa uunissa noin puoli tuntia.
  15. Ota possupaketit pois vedestä ja kuumenna pannu. 
  16. Avaa pussit ja valuta niistä sulanut voi pannulle. 
  17. Paista possupaloihin rapea pinta molemmin puolin.
Possu oli aavistuksen kypsempää kuin eniten siitä pidämme, mutta olipa varmasti turvallista. Seuraavalla kerralla maustan possuakin reippaammin ja teen lisäkkeen pienempänä, meille tuli tästä annoksesta vatsat vähän liiankin täyteen. Huomenna syömme loput lounaaksi.

EDIT: Possunfile kannattaisi kyllä vakumoida kokonaisena, tai ainakin isompina paloina, jotka sitten kypsentämisen jälkeen leikataa viipaleiksi. Pienempinä paloina file litistyy turhan paljon vakumoinnissa ja paloista tulee "teollisen näköisiä". Tämä itselleni muistimerkiksi myöhempää varten.

Lisään tämän postauksen CampaSimpukan ylälaidasta löytyvälle Sous vide-välilehdelle, jonne kerään kaikki tasalämpökypsennystä käsittelevät postauksemme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti