torstai 1. syyskuuta 2016

Espanjalainen leipäkranssi


Leipominen on ollut viime aikoina vähissä, mutta eilen leivoin meille leipää iltapalaksi ja tämä päivän aamiaiselle, leipä oli talosta aivan lopussa. Toin Englannista pari purkkia erilaisia kuivahiivoja, joita usein mainitaan ulkomaisissa leivontaohjeissa, mutta joista en ole ollut varma ovatko ne vastaavia kuin meidän kaupoissamme myytävät kuivahiivat ja miten ne vastaavat tuorehiivaa. Nyt pääsin kokeilemaan hiivaa, jonka purkissa ystävällisesti neuvottiin sen sopivan, jos ohjeessa sanotaan notta instant dry yeast. Ohjeen leipään otin espanjalaisesta blogista. Käytin nyt ensimmäistä kertaa Antin minulle hommaamaan tarkkuusvaakaa, jolla saan punnittua aineksia grammalleen.



Espanjalainen leipä

  • 300 g vehnäjauhoja
  • 5 g "instant dry yeastia"
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 40 g voita (laitoin enemmän, noin 65 g, että meni paketti loppuun)
  • 1 kananmuna
  • 175 ml maitoa
  • korianterin lehtiä (ei ollut, persiljan lehdet esittävät tässä näytelmässä korianteria)
Mittaa yleiskoneen kulhoon jauhot, hiiva, sokeri ja suola ja sekoita ne kunnolla. Lisää mukaan maito ja kananmuna, vaivaa taikinakoukulla noin 10 minuuttia. Lisää mukaan pehmeä voi ja vaivaa lisää, kunnes taikina on joustava pallo. Kohota kulhossa noin tunti, puolitoista kunnes taikina on kaksinkertainen. (minulla taikina ei noussut ihan niin paljon, mutten jaksanut enää odottaa, malttamaton kun olen)

Kuumenna uuni 200 asteeseen tai 180 asteeseen kiertoilmalla. Kaavi taikina kulhosta jauhotetulle leivinalustalle ja työstä sitä hieman, lisää pikkuisen jauhoja, jos taikina meinaa olla liian tahmea. Leikkaa taikina 8 palaan ja pyörittele ne palloiksi. Asettele pallot voidellun rengasvuoan (minulla 20 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka) reunoille niin, että pallojen väliin jää hieman tilaa. Anna kohota noin 10-20 minuuttia. Aseta korianterin lehdet kullekin taikinapallolle ja sirota siivilän läpi pinnalle hieman vehnäjauhoja. Paista noin 20 minuuttia, ota paljon kuvia leivästä ja sitten syö. Tee postaus ja kehu maasta taivaaseen. Aika nätti leipä!



La Vueltan 12. etappi oli luonteeltaan harvahko sahalaita, jolla oli mittaa melkein 200 km ja se päättyi Bilbaoon, jonne minä en keväällä mennyt, caminoreitti ei kulkenut tämän ruokaintoilijoiden taivaan kautta. Eilen Nairo Quintana osoitti olevansa yksi isoista pojista, harmi hänelle, että Froome on vielä isompi. Vähän alle minuutin etumatka ei taida riittää, etenkin kun edessä on vielä henkilökohtainen aika-ajo kilpailun lopulla. Se kuitenkin ilahduttaa, että edes joku pystyy hieman pistämään Froomelle hanttiin, vaikkei se nyt tälläkään kertaa ole Alberto Contador.

Etapin loppu muodostui noin 20 ajajan kiriksi, joka oli jotenkin vaisun näköinen kiri. Ykkösenä maaliin tuli Jens Keukeleire. Kokonaiskilpailun kärjen osalta järjestys ei muuttunut, Quintana johtaa ja Froome on toisena.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti